Panda Free Antivirus – alles wat je moet weten

Het kan moeilijk zijn voor een antivirusleverancier om twee verschillende productlijnen te voeren. Deze producten kunnen uiteindelijk met elkaar gaan concurreren, maar voor Panda Security is dit niet meer het geval. Eerst bood het bedrijf zowel Panda Cloud Antivirus Free Edition 3.0 als Panda Cloud Antivirus Pro Edition 3.0 op een lijn met Panda Antivirus Pro. Het instapproduct is nu Panda Antivirus 2019 en het is makkelijk te gebruiken en zeer effectief. Hoewel het woord “Cloud” niet meer in de naam voorkomt, gebruikt het Panda’s cloud gebaseerde scantechnologie en je moet nog altijd naar de Panda security site surfen om Panda Free Antivirus 2019 te downloaden.

Eenvoudige Installatie
Je installeert Panda met een dubbele muisklik. Als je de standaardinstellingen accepteert, wordt Yahoo de default zoekmachine en de door Yahoo aangedreven MyStart de vaste startpagina in je browser. Laat je het zo staan, dan verdient Panda een beetje inkomen van Yahoo, maar je bent vrij om te kiezen. En dat kunnen we bijvoorbeeld niet zeggen over de installer van ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2019.

Een volledige scan van onze standaard testsysteem (schoon) duurde iets meer dan 30 minuten en dat is ongeveer de gemiddelde tijd. Een herhaalscan ging iets sneller, maar niet zo snel als de supersnelle herhaalscan van Bitdefender Antivirus Plus 2019.

Interface panda gratis

Uitstekende Lab Resultaten

Panda doet mee aan de tests van bijna alle onafhankelijke laboratoria die we volgen en ze geven Panda allemaal de hoogste waardering. Beide West Coast Labs en ICSA Labs certificeren Panda’s technologie voor malware detectie en verwijdering. Panda naam deel aan acht van de laatste twaalf Virus Bulletin tests en verdiende de VB100 certificering in zes. VB100 is een zware test; één false positive (fout-positief) is genoeg om de boot te missen. En inderdaad, de twee mislukte tests van Panda waren elk te wijten aan een enkele false positieve.

De AV-Test Institute beoordeelt beveiligingsproducten op drie categorieën, beveiliging, prestaties en bruikbaarheid, met de toewijzing van maximaal zes punten per categorie. In de laatste test, verdiende Panda een perfecte 18 punten, samen met Bitdfender en Kaspersky.

De AV-Comparatives dynamische test van het volledige product probeert producten te testen in een omgeving zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid van de gebruikers. Panda verdiende in deze test Advanced+, de hoogste waardering. Het scoorde ook Advanced+ in een test die specifiek gericht is op het meten hoe goed de producten de malware verwijderen die ze hebben opgespoord.

Malware wordt goed geblokkeerd

Net als SuperAntiSpyware Professional 6.0, komt de on-access scanner van Panda niet in actie tot je probeert een bestand uit te voeren. In tegenstelling tot SuperAntiSpyware, blokkeert Panda de malware goed bij de lancering. Het verwijderde driekwart van de monsters voordat ze actief konden worden.

Een paar van de monsters wisten toch in actie te komen en sommigen van hen werden later in het proces door Panda gevangen. De detectie score van 86 procent is, met die van Bitdefender, de beste van alle met onze huidige monsters geteste producten. Panda’s algemene score van 8,0 is net lager dan de 8,3 punten van Bitdefender, maar beter dan de rest van de huidige groep, Kaspersky Anti-Virus inbegrepen, met zijn 7.9 punten.

Als testonderdeel, installeerden we ongeveer 20 hulpprogramma’s. De op gedrag gebaseerde malware detectie van Panda ïdentificeerde een bestand, dat door een van hen tijdelijk was aangemaakt, als kwaadaardig en gaaf het aan als “verdacht” in de gedetaillerde log. Dit bestand werd aan VirusTotal voorgelegd, om zeker te zijn dat het niet daadwerkelijk besmet was. Alle 53 verschillende antivirusprogramma’s gehost op de site van VirusTotal, ook Panda, ondervonden geen enkele besmetting.

Goede antiphishing bescherming

Hetzelfde mechanisme dat de toegang tot kwaadaardige URL’s blokkeert dient ook om te voorkomen dat je je inloggegevens prijsgeeft bij frauduleuze (phishing) URL’s. In feite, het geeft precies dezelfde waarschuwingsmelding.

In de eerste ronde van onze antiphishing test, ontdekte Panda helemaal niets. Onze Panda contactpersonen konden een situatie nabootsen waarin de URL filtering mechanisme niet goed was geïnstalleerd. Om de situatie op te lossen adviseerden ze een volledige uninstall (het programma verwijderen) en vervolgens een nieuwe installatie te doen. Het werkte! Indien je zelf niet zeker bent of je Panda installatie de URL’s correct filtert, probeer de phishing testpagina van de AMTSO (Anti-Malware Testing Standards Organization).

Met een verzameling van de allernieuwste van phishing verdachte URL’s, bleef Panda’s detectie 19 procentpunten achter op Norton’s. Niet super, maar er zijn producten die het slechter hebben gedaan.

Panda eindigde 16 procentpunten achter op Firefox en 15 punten achter op Chrome. Het versloeg wel Internet Explorer SmartScreen filter met 23 procentpunten. Laat deze functie van Panda aan, maar zorg dat ook de antiphishing van je browser aan staat.

Uitstekende blokkeerfunctie van schadelijke URL’s

The beste manier om je systeem niet door malware te laten infecteren is om nooit malware te downloaden in de eerste plaats. Panda beschermt tegen kwaadaardige downloads op twee manieren. Het blokkeert eerst de toegang tot bekende malware hostende websites, scant alle downloads en verwijdert vervolgens de kwaadaardige.

Bij het testen van de kwaadaardige URL’s blokkeerfunctie van een bepaald product gebruikt de redactie een feed van de allernieuwste vangsten van MRG-Effitas. We lanceren elke URL die naar een uitvoerbaar bestand verwijst en kijken of de antivirus de URL blokkeert en het gedownloade bestand zapt of het helemaal niets doet.  Hoewel slechts enkele uren oud, waren veel van deze URL’s al dood. We gingen door tot we een stuk of 100 URL’s hadden aangevoerd.

Panda blokkeerde 64 procent van de kwaadaardige downloads, 51 procent op  URL niveau en 13 procent door het verwijderen van het gedownloade bestand. Dat is de tweede beste score voor een antivirus sinds deze test is begonnen. De eerste plaats gaat naar Avira Free Antivirus. Kaspersky en Bitdefender blokkeerden heel weinig kwaadaardige URL’s; ze leggen duidelijk hun vertrouwen in andere lagen van de bescherming.

Extra functies

Panda behoudt bepaalde functies, waaronder firewall bescherming en chat-gebaseerde ondersteuning, voor de Pro versie van de antivirus. Toch heeft de gratis versie zijn eigen set van bonusmateriaal.

Wanneer AutoPlay ingeschakeld is op de gebruiker’s computer kan malware zich van de ene naar de andere computer verspreiden via de AutoPlay functie van USB drives. Panda’s USB Vaccine schakelt AutoPlay uit op elk USB drive, ongeacht of de computer die functie aan of uit heeft. Je kan het zo instellen dat het automatisch gebeurt op elke USB drive die op je computer wordt aangesloten.

Malware verhindert soms dat Windows opstart of interfereert actief met beveiligingssoftware. In zo’n geval kun je met de Panda’s Rescue Kit een bootable USB drive maken voor de nodige schoonmaak. Bovendien belooft Panda’s Cloud Cleaner ook geavanceerde virussen te verwijderen die buiten het vermogen zijn van de basis antivirus.

Technisch aangelegde gebruikers kunnen de Process Monitor gebruiken om te volgen wat er gaande is in het systeem en welke processen een internet verbinding gebruiken. Een gedetailleerde weergave laat je zelfs zien welke URL’s zijn bezocht. Elk proces krijgt een veiligheidswaardering en als je een kwaadaardig proces ziet dat op een of andere manier langs Panda kwam, kun je het beëindigen.

Een uitstekende keuze

Panda verdient een applaus voor het aanbrengen van de volledige bescherming in het instapproduct. Het krijgt fantastische scores van de laboratoria en van onze redactietests, in beide gevallen op gelijke voet met de beste commerciële antivirus producten. En het biedt zelfs een aantal handige extra functies. Panda Free Antivirus 2019 sluit aan bij AVG AntiVirus Free 2019 als onze redactiekeuze voor gratis antivirus bescherming.